Heeten Heuzel

Heeten Heuzel is het eerste fruitbier van Vrijstaat Vanmol. Het is een stevig, zoet kriekenbier van 7,5% ABV, genoemd naar een legendarische Lennikse magiër. Hij leefde in een spelonk precies op de plek waar nu onze brouwerij is. Deze complexloze kriek werd gebrouwen voor mensen die wel graag een fruitbier lusten maar niet zo voor het zure zijn. Op het etiket staat de legende van de Heeten Heuzel afgebeeld.

UITVERKOCHT

De legende van Heeten Heuzel

De Heeten Heuzel was een vreemde man die in een spelonk woonde tussen 't Nelleken en gehucht Ten Ham. De eenzaat werd duivelse tovenaarskracht toegedicht. De pastoor van Lennik vond het zijn taak om de Heeten Heuzel van zijn duivelse krachten te bekeren en nam hem daarom in dienst al knecht. De Heuzel deed zich voor als een trouwe en eerlijke dienaar.

De pastoor wou greep krijgen over de vermeende verborgen duivel die in den Heeten Heuzel huisde. Daarom besliste hij om op bedevaart te gaan naar de dom van Keulen. De Heeten Heuzel moest hem na enkele misvieringen in de kerk van Sint-Kwintens-Lennik achterna komen naar Keulen.

Tijdens een van die kerkdiensten vloog de Heeten Heuzel plots omhoog tot in de torenspits en hij verdween door een venster. Als een wervelwind dook hij op bij de pastoor die, op zijn paard gezeten, inmiddels aan de poorten van Keulen stond. De pastoor lokte hem mee de dom binnen. De monniken van Keulen waren op de hoogte van de komst van de Heeten Heuzel. Eens hij binnen was sloten ze de deuren van de dom om onder het kruis de duivel uit de Heeten Heuzel te verjagen. De Heeten Heuzel rook onraad en sprong met paard en al door het sleutelgat van de zware dompoort om voor altijd te verdwijnen.

Om die reden kraakt het slot van de poort van de Keulse dom nog steeds.